Willibrord van Beek is vanaf 15 februari 2019 voorzitter van het Goede Doelen Platform. Zijn termijn geldt voor een periode van vier jaar. De benoeming van Van Beek is bekrachtigd door de meer dan 230 goededoelenorganisaties die bij het Goede Doelen Platform zijn aangesloten.

Van Beek volgt Sybilla Dekker op die vanwege haar benoeming tot Minister van Staat het voorzitterschap na ruim tweeënhalf jaar heeft moeten neerleggen.

Willibrord van Beek was tot en met 31 januari jl. commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Hij bekleedde die functie sinds 2013. Van Beek begon zijn carrière als financieel manager bij NV Philips. Hij was achtereenvolgens wethouder in de gemeente Maarheeze (1982-1986), Statenlid van de provincie Noord-Brabant (1987-1992, 1998-199), gedeputeerde (1992-1998), lid van de Tweede Kamer (1998-2012, gedurende maart-juni 2006 als fractievoorzitter) en waarnemend burgemeester in Bernheze (2012-2013).

Van Beek vervulde daarnaast vele functies in het maatschappelijke middenveld. Zo was hij voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en vervulde hij vele toezichthoudende en adviserende functies, onder andere bij Slot Zuylen en Stichting Defensiemusea.

De overige leden van het bestuur van het Goede Doelen Platform zijn John Bierling (NOC*NSF), Peter Douwes (Oranjefonds), Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds), Ineke Sybesma (Fonds Slachtofferhulp) en Marc van den Tweel (Natuurmonumenten).

Willibrord van Beek: “Goede doelen dragen bij aan een betere wereld, dat zie je op tal van terreinen, zoals cultuur, natuur, gezondheid, sociale cohesie, internationale samenwerking en nog veel meer. Op hun beurt zijn de financiële bijdragen van loterijen een belangrijke steunpilaar voor het werk van goede doelen. Ik zie er naar uit om mij in te kunnen zetten voor het veilig stellen en waar mogelijk vergroten van de bijdrage van de loterijen aan het algemeen belang.”

Adriana Esmeijer, bestuurslid: “Het bestuur is bijzonder blij met de komst van Willibrord van Beek. Er speelt op dit moment veel op het gebied van loterijen. De financiële bijdrage van de loterijen aan de sport en de goede doelen is niet vanzelfsprekend. Het Platform werkt aan een loterijvisie voor Nederland. De bestuurlijke ervaring en wijsheid van Willibrord van Beek komt daarbij als geroepen.”

Over het Goede Doelen Platform
Het Goede Doelen Platform is het samenwerkingsverband van alle (meer dan 230) goededoelenorganisaties die worden gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij, de VriendenLoterij, De Nederlandse Loterij en de Samenwerkende Non-Profit Loterijen. De afgelopen jaren kwam middels de legale Nederlandse loterijen jaarlijks een totale bijdrage van circa 750 miljoen euro beschikbaar voor de Nederlandse samenleving (inclusief de opbrengsten van de kansspelbelasting).

Missie
De missie van het Platform is het duurzaam veilig stellen en waar mogelijk vergroten van de bijdrage van de legale loterijen aan het algemeen belang (‘Hollands goud’).